όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει για περιστατικά θανάτου νέων αθλητών κατά την διάρκεια  έντονης σωματικής άσκησης. Εκεί ακριβώς στοχεύει ο προαθλητικός έλεγχος: Στην πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου κατά την άσκηση.

ο προληπτικός προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει προσεκτική λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, ηλεκτροκαρδιογράφημα και συχνά υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη.

Όταν υπάρχουν ύποπτα σημεία πιθανής νόσου, ο έλεγχος μπορεί να συμπληρωθεί με δοκιμασία κοπώσεως και Holter ρυθμού 24 ώρου. Έτσι ο αθλητής καλύπτεται διαγνωστικά για το σπάνιο αλλά τραγικό θάνατο στην άθληση.

Με τον προαθλητικό έλεγχο διαγιγνώσκονται παθολογικές καταστάσεις που απαιτούν ειδική παρακολούθηση επιτρέποντας πλήρως ή με κάποιους περιορισμούς τις αθλητικές δραστηριότητες. Στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί ακόμα και να απαγορευτεί η άθληση.

Ο προαθλητικός έλεγχος αφορά σε αθλητές κάθε ηλικίας(ενήλικες, παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι) είτε εγεγραμμένους σε αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια είτε ιδιωτικά. Βασικό σκοπός του είναι να διασφαλιστουν οι αθλητές όπως επίσης και να υπάρχει νομική κάλυψη της ευθύνης των συλλόγων.