Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Περίπου 250.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή.

  Πρόκειται για μία αρρυθμία οπού οι κόλποι της καρδιάς χτυπούν γρήγορα, πλήρως άρρυθμα , με αυξημένους παλμούς , που συνήθως κυμαίνονται από 100-150 το λεπτό. Αποτέλεσμα αυτής της ταχυαρρυθμιας είναι να μην προωθείται σωστά το αίμα προς την περιφέρεια και να λιμνάζει στους κόλπους της καρδιάς με συνηθέστερη επιπλοκή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

Τα πιο συχνά αίτια της κολπικής μαρμαρυγής είναι:

Η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση
Ο Υπερθυροειδισμός
Οι Πνευμονοπάθειες
Χρόνια νοσήματα της καρδιάς όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια

 Τα κυρία συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής είναι το αίσθημα παλμών (φτερούγισμα στο στήθος), ζάλη, δύσπνοια, αδυναμία και καταβολή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

Η θεραπευτική αντιμετήπιση των ασθενήν με κολπική μαρμαρυγή έχει σαν κύριο στόχο την προφύλαξη τους απο την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου με τη χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων .
  Επόμενος στόχος είναι η ελάττωση των υποτροπών της κολπικής μαρμαρυγής και η διατήρηση του κανονικού φλεβοκομβικού ρυθμού. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με χορήγηση αντιαρρυθμικών φαρμάκων , είτε επεμβατικά με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation) και ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 50 εως 70%.