Μας Ρωτήσατε

Συχνές Καρδιολογικές Ερωτήσεις

Θα βρείτε απαντήσεις σχετικά με τις τελευταίες μας τεχνολογίες και την υπηρεσία ειδικών υγειονομικής περίθαλψης και πολλά άλλα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν δεν βρείτε την απάντηση της ερώτησής σας παρακάτω.

Ο όρος”στεφανιαία νόσος” περιγράφει τη στένωση των σταφανιαίων αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά και την τροφοδοτούν με τα απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία της.
Η στένωση προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στον άυλο των αρτηριών, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την “μυοκαρδιακη ισχαιμία”.

Το κλασικό συμπτωμα του εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι ο πόνος στο στήθος. Ο χαρακτήρας του είναι συνήθως συσφιγκτικός ή διαξιφιστικός, περιγράφεται συχνά «σαν βάρος» απο τον ασθενή. Ωστόσο μπορει να εμφανιστει και με πιο ήπια εικόνα, απλως ως ενα κάψιμο ή μουδιασμα. Κατανέμεται οπισθοστερνικά, δηλαδή στην μέση του θώρακα -ισως λίγο προς τα αριστερά, ενώ μπορεί να αντανακλά και στον αριστερό βραχίονα (εσωτερική επιφάνεια), αριστερό λαιμό, αριστερή κάτω γνάθο ή πίσω στην πλάτη. Ο πόνος στο στήθος δεν σημαίνει κατ ανάγκη έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μπορεί να οφείλεται σε σταθερή ή ασταθή στηθάγχη (δηλαδή περιορισμό του αίματος στην καρδιά, όχι εντελώς απόφραξη) ή σε νόσους απο τους πνεύμονες, γαστρεντερικό ή μυοσκελετικά προβλήματα.

Συνοδά συμπτώματα είναι η εφίδρωση, η δύσπνοια και η κουραση. Ο ασθενής μπορεί να λιποθυμήσει.

Η Κολπική Μαρμαρυγή, ανήκει στις υπερκοιλιακές αρρυθμίες και είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως. Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική την κάνουν ιδιαίτερα συχνή ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Οι οικονομικές συνέπειες στους προϋπολογισμούς της υγείας καθώς και η πρόοδος τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και της επεμβατικής καρδιολογίας (ηλεκτροφυσιολογίας) ,έχει στρέψει τα φώτα της επιστήμης πάνω της.

Το Holter ρυθμού είναι μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή, η οποία καταγραφει την ηλεκτρονική δραστηριότητα της καρδιάς για μεγάλα χρονικά διαστήματα 24,48 ή και 72 ωρών.

Είναι μικρού μεγέθους συσκευή με μπαταρία και καλώδια που τοποθετούνται σε συγκεκριμένη περιοχή του θώρακα με ειδικά patches (αυτοκόλλητα).

Βηματοδότης (αγγλ. articificial cardiac maker, cardiac pacemaker), ή καρδιολογικά τεχνητός καρδιακός βηματοδότης, είναι ιατρική συσκευή που δημιουργεί ηλεκτρικά ερεθίσματα τα οποία παράγονται από ηλεκτρόδια για να προκαλέσουν συστολή των μυών της καρδιάς, και ως εκ τούτου, άμεση άντληση αίματος. Έτσι η καρδιά συσπάται έντονα και επανέρχεται στον κανονικό της ρυθμό.

1. Πόνος στο στήθος
2. Αίσθημα παλμών
3. Εύκολη Κόπωση
4. Επίμονη δύσπνοια
5. Ζάλη
6. Ναυτία και απώλεια όρεξης
7. Κυάνωση
8. Εφίδρωση
9. Οιδήματα
10. Φυσήματα

Συχνές Ερωτήσεις