ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ

Μύθος #1

Η αυξημένη χοληστερίνη οφείλεται μόνο σε κακή διατροφή.

Η Αλήθεια

Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που το γενετικό τους προφίλ αποτρέπει τα κύτταρα από το να αποβάλουν τη χοληστερίνη από το αίμα ή προκαλούν μεγάλη παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ.

Μύθος #2

Μόνο οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένη χοληστερίνη.

Η Αλήθεια

Η δυσλιπιδαιμία δεν αφορά μόνο υπέρβαρους ανθρώπους. Μπορεί όντως τα άτομα με περιττό βάρος να είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή χοληστερίνη, ωστόσο δεν σημαίνει ότι κάποιος αδύνατος δεν μπορεί να κινδυνεύει. Υπάρχουν άλλωστε κι άλλοι λόγοι (γενετική προδιάθεση) που μπορεί να προκαλέσουν τη διαταραχή αυτή, γι’ αυτό ακόμη και οι αδύνατοι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν πόσα κορεσμένα λιπαρά καταναλώνουν και να ελέγχονται τακτικά με ιατρικές εξετάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν άτομα που μπορεί να είναι υπέρβαρα, ωστόσο το λιπιδαιμικό προφίλ τους να μην είναι παθολογικό.

Μύθος #3

Η υπερλιπιδαιμία αντιμετωπίζεται μόνο φαρμακευτικά.

 

Η Αλήθεια

Η αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής θεραπείας και υγιεινοδιαιτητικών μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής δεν αρκεί να λαμβάνει μόνο τα φάρμακά του για να θεραπευθεί. Θα χρειαστεί να κάνει και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, όπως στη διατροφή του, υιοθετώντας πιο υγιεινές συνήθειες όπως καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Επίσης, θα πρέπει να προσθέσει τη γυμναστική στην καθημερινότητά του.

Μύθος #4

Έχω αυξημένες τιμές καλής χοληστερίνης και επομένως δεν ανησυχώ για τα αυξημένα επίπεδα LDL στο αίμα μου, ούτε λαμβάνω αγωγή για αυτά.
 

Η Αλήθεια

Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες ιατρικές μελέτες έχει φανεί ότι η HDL (καλή) χοληστερόλη διαδραματίζει ένα προστατευτικό ρόλο για τον οργανισμό. Όμως αυτή ουδέποτε αποτελεί στόχο της θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας. Ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της τελευταίας εξαρτάται από τα επίπεδα κυρίως της ολικής και LDL χοληστερόλης, των οποίων οι τιμές, σε συνάρτηση και με την παρουσία ή απουσία άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου θα καθορίσουν τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

Μύθος #5

Όλοι στην οικογένεια έχουμε υψηλή χοληστερίνη από μικρή ηλικία, χωρίς να κάνουμε διαιτητικές υπερβάσεις. Είναι κληρονομική και για αυτό δεν λαμβάνω αγωγή.

 

Η Αλήθεια

Η δυσλιπιδαιμία οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις σε γονιδιακές “βλάβες”, οι οποίες κληρονομούνται ενδοοικογενειακά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αυξημένες τιμές χοληστερόλης ενοχοποιούνται για τις ίδιες βλαπτικές επιδράσεις στον οργανισμό και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.